Fixar-Adde hjälper äldre och funktionshindrade i Alvesta

Efter påtryckningar från flera pensionärsföreningar har nu Alvesta kommun fått en så kallad Fixar-Adde. En person som hjälper äldre och funktionshindrade med enklare bestyr i hemmet. Syftet med tjänsten är att minska fall-olyckorna.

Redan för två år sedan var Markaryds kommun först i Kronobergs län med att inrätta en tjänst som gick under namnet Fixar-Malte. Idén kom från Höganäs i Skåne.

Flera kommuner har sedan infört, eller planerar att införa, en liknande tjänst. Så för två veckor sedan var det premiär i Alvesta, men inte under namnet Fixar-Malte, utan Fixar-Adde.

Adriana Gogic heter hon och har hittills haft mycket att göra. Men hon kan inte hjälpa till med allt. När det gäller städning och trådgårdsarbete så faller ansvaret istället på hemtjänsten.

Men bara genom att hjälpa till med enklare uppgifter och samtidigt vara ett sällskap betyder Fixar-Adde en hel del för dom äldre och funktionshindrade hon hjälper.

- Jag har själv sett folk ramla och farit illa. Det är sådant som jag vill förhindra, säger hon.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".