Längre vårdköer med nya EU regler

De nya arbetsmiljöregler som ska införas vid årsskiftet riskerar att förlänga vårdköerna. Reglerna som ska införas i hela EU påverkar läkarnas arbetstid. Framförallt är det mindre kliniker som risker att drabbas.

De nya arbetstidsreglerna införs vid årsskiftet och innebär att personal måste ha minst 11 timmars dygnsvila i sträck. Till exempel får inte de läkare som har jour på natten längre gå i tjänst som vanligt på morgonen.
- För de mindre enheterna med få personer behöver vi fler läkare för att att upprätthålla verksamheten. Klarar vi inte det kan den dagliga verksamheten påverkas, säger Martin Myrskog, länssjukvårdsdirektör vid Landstinget Kronoberg.

Läkarbrist
Nu måste landstinget rekrytera ett antal nya läkare. Men som vi berättat i nyheterna tidigare är läkarsituationen ansträngd och för att klara verksamhet har antalet hyrläkare ökat.

Inför årsskiftet så står de flesta andra landstingen i landet också inför behov av nyrekryteringar för att möta de nya EU reglerna. Förutom läkare behövs även undersköterskor och sjuksköterskor.
Första halvåret
Martin Myrskog, länssjukvårdsdirektör vid Landstinget Kronoberg, medger att det under första halvåret nästa år kan komma att bli problem med längre väntetider. Men han tror att därefter ska situationen lösas.

- Det är ju min utgångspunkt att vi ska göra detta, men det återstår att se.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista