Bilverkstäder dåliga på att informera kunden om priset på reparationen

Många bilverkstäder i Småland och Blekinge är dåliga på att berätta för kunden vad reparationen kommer kosta, något som de egentligen är skyldiga att göra. Det här visar nya siffror från företaget Kontrollerad Bilverkstad.

Kontrollerad Bilverkstad, är ett samarbete mellan bland andra Motorbranschens Riksförbund, Bilindustriföreningen och Bilprovningen. Och varje år gör företaget tusentals slumpmässiga och oanmälda stickprvoskontroller hos svenska bilverkstäder för att se om de lever upp till vissa krav.
Man går till exempel igenom bilar som verkstaden reparerat, för att se om jobbet utförts korrekt, och så får bilägare svara på frågor om hur de upplevde servicen.
När det gäller själva reparationsarbetet så ser det bra ut på verkstäderna, säger Leif Fagerlund, VD på Kontrollerad Bilverkstad.
Men det är alltså värre när det gäller att lämna prisuppgifter.
De verkstäderna som klarar testet belönas med en Grön punkt, en symbol som 116 verkstäder i Småland och Blekinge nu har och som är till för att hjälpa bilägaren att hitta en bra, seriös bilverkstad.
Men om det visar sig att en mack inte klarar nåt av testerna, måste den genast åtgärda felet. Annars får man ingen gröna punkten-symbol, eller så blir man av med den man hade.

Något som Kontrollerad Bilverkstad däremot inte testar är verkstans priser. Att en verkstad är märkt med Gröna punkten innebär alltså inte nödvändigtvis att kostnaderna är rimliga.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista