Mer helgarbete resultat av EU regel

De nya arbetstidsdirektiven från EU ställer stora krav inom vården. Inom äldreomsorgen finns risken att många äldre får jobba fler helger.

- Vi måste bryta upp gamla schema. Kanske så måste vi jobba kortare pass och oftare istället, säger Anna-Lisa Johansson som är undersköterska på Björkliden i Vislanda.  

Oroliga
Björklidens äldreboende i Vislanda har en personalstyrka på 57 personer. Många av dessa är oroliga och funderar över hur de nya direktiven från EU kommer att påverka deras arbetsplats. Risken finns att många i personalen får jobba fler helger och det har höjts negativa röster om detta säger Anna-Lisa Johansson.

Schemat anpassas idag efter det behov som finns vilket innebär att ändringar kan göras under tiden. Men med de nya EU reglerna kommer detta inte att kunna genomföras då det måste ges 11 timmar ledigt under dygnet.

Hälsoperspektiv
Ambitionen är att förändringen ska ses ur ett hälsoperspektiv i det långa loppet, säger Ingrid Gunnarsson som är enhetschef vid äldreboendet Björkliden.
Hon förstår initiativet som tagits av EU men kan samtidigt känna personalens oro för den kommande förändringen:

- Folk blir frustrerade över att någon ovanifrån kommer och bestämmer om något som gjorts under väldigt lång tid på vår arbetsplats, säger hon.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se