Queens vill locka ungdomar med invandrarbakgrund

Basketklubben Växjö Queens har tappat många unga lovande spelare under de senaste åren. Därför har klubben nu sökt bidrag på totalt 750 000 kronor för att förstärka på ungdomssidan och locka fler spelare med invandrarbakgrund.

- Jag har tränat tjejer som är 18 år nu, många av dem invandrartjejer. Men många har försvunnit. Vi vill hitta något sätt att få den att vara kvar i idrotten längre, säger Anders Eriksson som är Växjö Queens ordförande.

Skuld
Växjö Queens har länge varit länets bästa basketlag och spelade förra säsongen och säsongen innan dess i landet högsta serie, Damligan. Men det äventyret blev kostsamt, klubben gick från att vara ekonomiskt välmående till att bli skuldtyngd.

Men de bidrag Växjö Queens nu söker, från bland annat Växjö kommuns Integrationskommité, ska inte gå till att betala klubbens skulder.

- Om vi får pengar ska vi satsa på det som projektet handlar om, säger Anders Eriksson.

A-lag
Projektet syftar alltså till att få unga lovande spelare, framförallt med invandrarbakgrund, att stanna kvar i klubben och kanske bli framtida a-lagsspelare.

Klubben vill också förstärka på tränarsidan och bland kanslipersonalen.

Hittills har klubben fått avslag från en av organisationerna där det har sökts bidrag.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".