Mansdominerat styre i Växjö - en 15 år gammal repris

De politiker som väntas bli kommunalråd i Växjö efter valet är som en 15 år gammal repris. Tre män som satt på posterna 1991 väntas nu åter bli kommunalråd.

Toppkandidaterna, moderaten Bo Frank, centerpartisten Gunnar Elm och socialdemokraten Carl-Olof Bengtsson satt nämligen på samma kommunalrådsposter efter valet 1991.

Risk
- Det finns en risk att det inte blir nåt nytänkande när tre personer som jobbat ihop länge sitter kvar, konstaterar Willemo Carlsson, andranamnet på moderaternas kommunlista.
1991 tog de borgerliga över makten i Växjö kommun och Bo Frank, Gunnar Elm och Carl-Olof Bengtsson blev kommunalråd.
Nu, hela 15 år senare, blir det sannolikt åter samma konstellation igen.

För det ska nu åter bli tre kommunalråd i Växjö. Enligt moderaternas starke man i kommunen Bo Frank blir det ett från oppositionen och två från alliansen.

Inte klart
Vilka som skulle kunna bli kommunalråd vill Bo Frank inte kommentera. Men moderaterna, centern och socialdemokraterna är de tre största partierna i Växjö. Dessutom är Frank, Elm och Bengtsson tre populära politiker som blev personvalda i årets val. Därför tyder inget på att någon kan peta bort dem från makten.  
- Om det bli så finns det både för och nackdelar. Politikerna är erfarna och har kunskap, men det kan också bli för lite nytänkande, säger Bo Frank.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se