Många som begår självmord har nyligen sökt vård

60 procent av de som tar sitt liv i Kronobergs län, har varit i kontakt med vården precis innan.

Sen den nya regeln kom, att landstingen måste anmäla om en person varit i kontakt med vården, innan självmordet, har landstinget Kronoberg anmält omkring 10 sådana fall.

Runt 25 invånare i Kronoberg län tar sina liv varje år. Och sen den 1 februari i år ska alla självmord som sker inom 4 veckor efter en undersökning, vård eller behandling, anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Och Kronobergs landsting har sen dess anmält 10 eller 11 sådana fall, Landstinget kan inte redovisa någon exakt statistik. Det senaste anmäldes i måndags efter det att en ung man som vårdades på en psykriatisk avdelning begått självmord. Och de allra flesta av de fall som anmäls, handlar om patienter som vårdats inom just psykiatrin.

Och om man jämför de 10,11 anmälningar som gjorts av landstinget sen i februari, med tidigare års statistik, så innebär det att hela 60 % av de som begår självmord varit i kontakt med vården precis innan. Det är alltså sällan som vården i Kronoberg lyckas förhindra att en person tar sitt liv.

- Men det är ingen överraskande siffra, eftersom det i många fall inte går att hindra en människa att begå självmord, och ibland kanske det inte heller är sjukvårdens uppgift, säger Finn Grentoft som är chefläkare för regionpsykiatrin.

Varje fall som anmäls, gås igenom av Socialstyrelsen. Och Finn Grentoft tror att det här nya anmälningssystemet kommer leda till förbättringar inom den här typen av vård.

- Det kan handla om att olika delar inom vården bör börja samverka mer, eller att vi ser att vi bör minskar väntetiderna, säger Finn Grentoft.

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista