Oklart maktläge i Ljungby

Ovissheten är mycket stor om vem som ska ta makten i Ljungby kommun. Det gamla samarbetet mellan socialdemokraterna, folkpartiet och centern verkar nu vara helt brutet och de borgerliga partierna har inte heller lyckats komma överens.

- Läget är komplicerat, säger centerns kommunalråd Carina Bengtsson och socialdemokraternas kommunalråd Clas-Göran Carlsson.

Det är rörigt i Ljungby kommun just nu. Förra veckan försökte de borgerliga få ihop en slags majoritet, men misslyckades radikalt när kristdemokraterna och kommunens bästa kom överens om en konstellation som moderaterna inte alls ville ställa upp på.

Även socialdemokraterna, centern och folkpartiet som tillsammans styrt Ljungby kommun i 12 år har nu kommit på kant med varandra. De skulle även i år kunnat få majoritet i fullmäktige.

Häromdagen ställde folkpartiet kravet att socialdemokraterna ska lämna ifrån sig en plats i kommunstyrelsen till dem. Detta vägrade Clas-Göran Karlsson gå med på och meddelar nu att socialdemokraterna inte kommer att ingå i någon koalition. Däremot är socialdemokraterna beredda att styra kommunen ensamma, alltså ett minoritetsstyre.
- Visst kan det bli svårt eftersom vi hela tiden måste hitta partier att samarbeta med, men jag tror det är fullt möjligt, säger Clas-Göran Karlsson.

Hur centern nu kommer agera och om det är ett alternativ att låta socialdemokraterna styra som en minoritet, vill Carina Bengtsson ännu inte svara på. Hon beklagar bara att folkpartiets krav stoppade fortsatta förhandlingar. För själv hade hon gärna fortsatt som tidigare.

- Det har varit ett bra samarbete. Vår förhoppning var att vi skulle fortsätta och vi var nästan i mål när det gällde det politiska innehållet, säger Carina Bengtsson. 

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".