Populär läkare blir kvar i Markaryd

Allmänläkaren Mogen Hjort Larsen som drivit läkarmottagningen i Markaryd sedan länge, blir kvar på orten. Vårdföretaget Swefi Care tar över såväl läkarmottagningen som den populäre läkaren.

Kampen om Mogens Hjort Larsen har stått mellan vårdföretaget Swefi Care och Hälsoringen som i dag har verksamhet i Markaryd. Och den har engagerat både politiker, patienter och allmänhet.

Bakgrunden är att Landstinget Kronoberg gjort en upphandling av den privata läkarmottagningen i Markaryd. Och i samband med det så ansåg både Hälsoringen och en rad lokala politiker i Markaryd att kostnadstaket på 1,8 miljoner kronor, som landstinget gick ut med, var en orimlig ersättningsnivå. Och att det hotade Mogens Hjort Larsens möjligheter att vara kvar och att han var på väg till Knäred i Halland, där Hälsoringen planerar att etablera sig.

Men nu ger han alltså själv beskedet att han stannar kvar i Markaryd och han säger sig inte vara det minsta orolig för dom ekonomiska förutsättningarna.

- Jag är inte det minsta orolig när det gäller det ekonomiska. Det viktigaste är patienternas välfärd, säger Mogen Hjort Larsen till SR Kronoberg.

Även en skreterare och en sjuksköterska som nu arbetar tillsammans med Mogens Hjort Larsen kommer föra diskussioner med Swefi Care om att skriva kontrakt. Men Hälsoringen har valt att överklaga upphandlingen av läkarmottagningen och vänt sig till Länsrätten för en prövning. Den processen kan eventuellt försena Swefi Cares start i Markaryd, som är utsatt till den första december.

Men vårdföretagets vd, Mihai Gurau, anser inte att det ska kunna påverka Mogens Hjort Larssens vara eller inte vara i Markaryd.

- Allt är klart, påskrivet och stämplat så det är inget man kan ifrågasätta, säger Mihai Gurau till SR Kronoberg

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".