Enklare att anmäla brott via internet

Från och med måndag kan man anmäla brott till polisen i länet via Internet. Vilket ska göra det enklare att anmäla brott, men polisen befarar mer jobb.

Att man nu ska kunna anmäla brott på internet är en omtvistad förenkling. Britt-Marie Svensson, ansvarig vid Kronobergspolisen, betonar just att det blir lättare att anmäla brott.

Man kommer inte att kunna anmäla alla typer av brott på nätet. Polisen vill att enklare brott, som cykelstölder, fickstölder och förrädsstölder är sånt som mycket väl kan anmälas via sin egen dator.
Erfarna utredare inom polisen, som inte vill intervjuas om det här, kommenterar bland annat det nya systemet så här:
”Jaha det låter ju bra. Men det är ju egentligen sådana brott som vi normalt bara lägger ner direkt. Om det nu inte finns en direkt utpekad misstänkt för exempelvis cykelstölden.”
Ur den aspekten skulle alltså polisens arbete inte öka.

Britt-Marie Svensson tror däremot att anmälningarna till polisen totalt sett kommer att öka i och med den nya möjligheten att anmäla brott.

Radio kronoberg har varit i kontakt med ansvarig för internetanmälningar vid polisen i Uppsala, som var först ut med den här nymodigheten för ett drygt halvår sedan. De hade ingen statistik att luta sig emot men känslan var att anmälningarna tydligt har ökat.

Från polisen i Kronoberg kommenteras detta faktum.
”Om nu anmälningarna ökar, ja då innebär det att färre brott kan klaras upp. Trots att vi lägger ner många av de mindre brotten, som nu ska anmälas via Internet..”

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".