Frågor 7 februari

Fråga 1.
Minns ni era gamla barnböcker? Kanske står dom kvar i bokhyllan.
Vi har plockat fram några böcker som handlar om varsitt par. Vi berättar vad den ena av dom två heter, ni ska tala om vad den andra heter.


a) Vad heter Ronnys tjejkompis i böckerna av Måns Gharton?

b) Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin tar hand om dom båda barnen Petter och … ja vad heter flickan?


Fråga 2.
Vid filmbranschens Guldbaggegala som hölls för en vecka sedan, deltog bland annat filmen Zozo av regissören Josef Fares. Filmen handlar om en elvaårig pojke som flyr från kriget i sitt hemland.


a) Filmen utspelar sig bland annat i Beirut. I vilket land är Beirut huvudstad?
b) I vilket land hamnar Zozo efter flykten?


Fråga 3.
Den här frågan handlar om religion och medeltiden. Nyligen kunde vi höra om muslimer som reste till islams heliga stad Mekka, en resa som varje religiös muslim bör göra en gång livet. På medeltiden gjorde svenskar liknande resor, fast de var förstås kristna. 


a) Vad kallas en person som reser eller vandrar till en helig plats för att uppleva platsens gudomliga kraft?
b) I en annan typ av resa drog kristna krigare från Europa iväg till Jerusalem för att erövra staden från muslimerna. Vad kallas sådana expeditioner på svenska?
  
Fråga 4.
Nu ska vi beskriva två olika typer av dans som båda är obligatoriska om man tävlar i danssport:


a) En dans i tre fjärdedelstakt som kommer från Österrike och som man dansar två och två. Det finns varianter som förknippas med Wien och Boston. Vad heter dansen?
b) En dans i två fjärdedelstakt som uppfanns i Argentina och är mycket populär också i Finland. Det är en pardans. Vad heter dansen?


Fråga 5.
Runt om i världen har kvinnor blivit valda till sitt lands mäktigaste post. För en dryg vecka sedan var det Tarja Halonen i Finland som blev vald till president. Men vi ber er placera följande två kvinnor i rätt land:


1) Angela Merkel, som blev förbundskansler i november förra året. Hon växte upp i östra delen av detta land som då var delat men som sedan 1990 är återförenat.
2) Michelle Bachelet valdes till sitt lands första kvinnliga president. Huvudstaden i detta sydamerikanska land heter Santiago.


Fråga 6.
Så ska vi till Australien:
a) I Australien används ett gammalt kastvapen som bland annat har egenskapen att om man inte träffar sitt mål återvänder det till kastaren. Vad kallas detta kastvapen? 

b) I Australien förekommer också en speciell sorts pungdjur som kan bli upp till 1,6 meter långa. Vad kallar vi dessa pungdjur med ett gemensamt namn?
..........................................................................................
SNABBFRÅGOR
1. Hur många deciliter går det på tio liter?
2. I vilket land var Napoleon kejsare för 200 år sedan?
3. En avlång fisk simmar ända från Sargassohavet i Atlanten där den kläcks och hit till Sverige. Vad heter denna fisk?
4. I Sverige har vi ju delar av landet som kallas län. Men i ett av Nordens länder använder man ordet fylke i stället för län. Vilket land?
5. Parakit, ara och kakadua är tre arter av fåglar som har ett gemensamt namn, vilket?
6. En fråga om pengar: Vad heter Japans motsvarighet till vår krona?
7. Hål i tänderna eller tandröta har ett annat, mera vetenskapligt namn. Vilket?
8. För en tid sedan kunde man läsa och höra mycket om Åsa Sandell. Vilken idrott ägnar hon sig åt, den är delvis förbjuden i Sverige?
9. Vad kallas en anordning eller en hel byggnad där man mal säd så att det blir mjöl?
10. Hur många miljoner människor bor i Sverige?
..........................................................................................
STEGEN  
Dagens ämne är astronomi. Välj svårighetsgrad från ett till fem där ett är den lättaste och fem den svåraste. Svarar ni rätt blir det samma antal poäng. Annars blir det noll.
1) Vad kallas de jättestora stjärnkikare som man använder för att titta på planeter och stjärnor i ett observatorium?
2) Den planet som finns närmast utanför jorden i förhållande till solen, kallas ibland ”den röda planeten”. Vad heter den?
3) Vad kallas en himlakropp som vanligen består av ett huvud och en svans och som rör sig snabbt genom rymden, ofta i en mycket avlång bana runt vår sol?
4) Stjärnfall pratar vi om när stenar från rymden kommer in i atmosfären och börjar glöda. Dom ser ut som ljusstreck. Vad kallas sådana ljusstreck?
5) Ni känner säkert till stjärnkonstellationen Karlavagnen. Vilken större stjärnbild är Karlavagnen en del av?  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".