Södra Sverige värst drabbat av stormen

Över 15 000 hushåll är utan ström sedan stormen i natt dragit in över Sverige. Värst drabbat är södra Sverige. SMHI varnar också för mycket hårt oväder i Västerbottens län.

SMHI har utfärdat en så kallad klass 3-varning för Västerbotten och norra Ångermanland. Det är den starkaste formen av varning och innebär fara för mycket extremt väder och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Det är snön i kombination med hårda vindar som ligger bakom varningen. Vindarna kommer att öka i norr men avtar framåt natten, sade SMHI:s jourhavande meteorolog Arne Hagmarker till TT på fredagsmorgonen.

Strax före klockan nio var över 15 000 elabonnenter i Sverige utan ström. Värst drabbat var kraftbolaget Eon med nästan 13 000 strömlösa kunder. Fortum och Vattenfall hade vardera över 1 000 ellösa hushåll.

Kulminerar
Strax efter klockan sju på morgonen befann sig stormens centrum över norra Svealand och sydligaste Norrland, där vädret dock inte var så dramatiskt.

Läget var värst på Västkusten. -På Hallands Väderö blåser det som hårdast. Där är medelvinden just nu 22 meter i sekunden, sade Arne Hagmarker.

I södra Sverige kulminerar ovädret under förmiddagen. Regnet är på väg österut och framåt eftermiddagen klarnar det upp helt och hållet.

Mellansverige har än så länge klarat sig undan hårda vindar och kraftig nederbörd, men vindarna kommer att öka och till kvällen väntas kraftiga stormbyar vid Upplandskusten.
– Stormen kommer inte att bli lika kraftig som Gudrun.

Välte två gånger
På Öresundsbron översteg vindstyrkan 22 sekundmeter vid sjutiden på morgonen. Hastigheten sänktes till 50 kilometer i timmen.

Ovädret ställde under morgonen till det rejält för föraren av ett polskt lastbilsekipage. Inom loppet av en timme välte lastbilssläpet två gånger på väg 117 söder om Halmstad. Ingen människa skadades dock.

Flera färjeturer mellan Ystad och Rönne på Bornholm ställdes in fram till kvällen.

Även Finland kände av stormen. Under natten förliste ett fiskefartyg söder om Hangö. Båten började ta in vatten och sjönk i de tre meter höga vågorna. Besättningen på fyra man räddades av ett lastfartyg.

Vindhastigheten utanför Hangö angavs till 20-25 sekundmeter.

Silja Europa gick i går från Åbo men ändrade destination från Kapellskär till Stockholm.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".