Hagamannen vill ha straffet kortat

Hagamannen överklagade på fredagen sin dom på 14 års fängelse. Han kräver ett kortare straff.

Hagamannen är främst missnöjd med att hovrätten fällt honom för två fall av mordförsök och dömt honom till 14 års fängelse.

– Hovrätten har gjort en felaktig juridisk värdering. Det finns bara en person som vet vad som rört sig i mannens huvud och det är han själv. Han har inte haft någon annan avsikt än att tillfredsställa sig sexuellt. Han har inte haft en tanke på att döda, säger advokat Leif Silbersky till TT.

Han framhåller i sin inlaga till Högsta domstolen (HD) flera omständigheter som visar att hans klient inte hade något uppsåt att döda, varken direkt eller indirekt.

Hovrätten anser att mannen var likgiltig för om kvinnorna skulle dö men det tillbakavisar Silbersky helt.

Enligt advokaten innehåller målet mot Hagamannen stora juridiska frågetecken som HD bör ge svar på och därför bedömer Silbersky utsikterna som stora att HD beviljar hans klient prövningstillstånd.

– Det måste komma klara direktiv om hur vi ska se på likgiltighetsuppsåtet och problemet med utpekanden, säger Leif Silbersky.

Kjell Rynhag/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".