Ovädersläget fredag eftermiddag

Ovädret i länet har inneburit strömavbrott, trafikproblem och inställda flyg. I Skellefteå har det snöat en hel del del under fredag eftermiddag.

Ett Skywaysplan som skulle ha landat i Skellefteå 14,05, fick gå till Umeå istället, på grund av det dåliga vädret. Det har snöat 2 decimeter på halvtimme, berättar flygtrafikledarna.

Enligt Luftfartsverkets hemsida har SAS ställt in den tur som skulle ankomma till Skellefteå 16.40, och sedan avgå mot Stockholm klockan 17.

Flygbolagen överväger nu om övriga plan kan landa som planerat.

Snöröjning kritiseras
Vägverket borde skicka ut plogbilarna mycket tidigare, det säger Mårten Persson, Lycksele taxi. Han säger att vägarna blir spåriga och besvärliga när den blötsnö som nu faller, hinner packas på vägbanorna innan plogbilen kommer.

Från Vägverket säger driftledare Christian Eriksson att dagens snöfall är så pass intensivt att det kan se oplogat ut trots att plogbilen faktiskt gjort sitt jobb.

Vägarna börjar plogas när det har kommit mellan två och fyra centimeter snö, beroende på vilken typ av väg det rör sig om. Det faktum att det på många håll inte finns någon tjäle i backen gör också att det inte går att hålla nere plogen mot vägbanan på grusvägarna.

Strömavbrott
Strömavbrotten kommer och går över länet. På fredag  eftermiddag har det av och till varit strömavbrott för omkring 1300 av Vattenfalls kunder, bland annat i Agnsjön, Skarda, Kantsjö och Långbacken. Vid 17-tiden var det ca 450 kunder strömlösa där, och ytterligare ca 300 i Sorseleområdet. 

Omkring 1900 av Skellefteå krafts kunder är strömlösa, de hushållen finns i närheten av Vindeln, Robertsfors och Burträsk, och i kustområdet från Bureå upp till Furugrund.

Inom Umeå energis område har det mest varit kortare avbrott, till exempel i trakterna av Tavelsjö.

Enligt Telia finns inga störningar i telefontrafiken i Västerbottens län.

Umeå brandförsvar övar beredskap
På Umeå brandförsvar har man valt att höja beredskapen något med tanke på vädersitutionen.

Inte för att man ser några direkta faror ännu, men Henrik Östlund, brandingenjör vid Umeå Brandförsvar, säger det skadar inte att det övas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".