Fingeravtryck vid flygning

Snart får du vara beredd att visa fingret om du ska flyga från Umeå.

Flygbolaget SAS kommer att börja ta fingeravtryck på sina passagerare från Umeå flygplats inom de närmaste månaderna. Troligen redan i december.

På Kallax flygplats i Luleå, där systemet testats och utvärderats, blev det succé med att ta passagerarnas fingeravtryck.

- Jag tycker att det har fungerat bra. Vi som jobbar med det är väldigt nöjda, och kunerna är nöjda, säger trafikkoordinator Lisa Kärneskog på SAS.

Både vid incheckning och ombordstigning tas fingeravtryck på passagerarna, och enligt utvärderingen är det statistiskt sett bara mellan 5 och 10 av totalt 1000 passagerare som inte vill lämna fingeravtryck.

Bakgrunden till användningen av det nya systemet är SAS skärpta säkerhetskrav för att förhindra att bagage lämnas kvar på flygplatsen utan ägare.

Försöket har fallit så väl ut att det ska införas på alla flygplatser i landet där SAS har trafik, förutom i Stockholm och Göteborg. Så resenärer från Umeå flygplats får vara beredda att lämna fingeravtryck troligen redan i december. I Skellefteå införs det senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".