Ledamot vill få sin nämnd informerad

Ledamöterna i miljö och hälsoskyddsnämnden i Umeå måste få mer information om risker med bekämpningsmedel i Umeå kommuns dricksvattentäkter. En är av nämndens ledamöter, Erik Danielsson (vänstern), som vill att forskare vid SLU bjuds in till nämnden att berätta om undesökning som presenterade tidigare i år.

Rapporten visar att Miljögiftet DDT kan vara på väg ner i Umeås grundvatten. Miljögifterna kommer från Piparböle Plantskolan och den tid då gifterna var tillåtna.

Forskningen visade bland annat att giftet DDT inte bara finns på ytan utan långt ner i marken, på 9 meters djup, nära grundvattnet. Bara en meter längre ned rinner grundvattnet som sen flödar vidare mot Forslunda vattenverk där umebornas drickvatten hämtas.

Erik Danielsson har flera gånger tidigare tagit upp frågan, utan resultat, och det svar han har fått är att de undersökningar och saneringar som gjorts är tillräckliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista