Fler ska mammografi-undersökas

Landstinget i Västerbotten följer inte Socialstyrelsens rekommendationer för mammografi. Det visar Cancerfondens undersökning. Men från årsskiftet blir det bättring.

Enligt Socialstyrelsen bör alla kvinnor över 40 år undersökas. Men, i Västerbotten och i många andra landsting erbjuds många kvinnor mammografi först vid 45 års ålder. Det visar en undersökning från Cancerfonden.

Men efter årsskiftet blir alla kvinnor i länet, mellan 40 och 74 år, erbjudna en undersökning med mammografi. I januari 2007 öppnar den nya mammografilokalen i Dragonens hälsocentrum i Umeå. Samtidigt börjar Skellefteå lasarett ta emot kvinnor från norra länsdelen.

Antalet kvinnor som erbjuds undersökningen ökar från 15 000 till 26 000 om året.

I södra Lappland kallas kvinnor redan, i den åldersgruppen, från 40 år, till undersökning i den mobila mammografivagnen, sedan första september. Och kvinnor på Ålidhem i Umeå undersöks på Norrlands universitetssjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista