Umeå IK halvägs till final i Womens cup

Umeå IK vann den första semifinalen i Uefa Womens Cup borta mot norska Kolbotn med 1-5.

Stockholm (TT)

I Fotbollsgalan får hon inget pris. Trösten kan bli bucklan i Women’s Cup. Martas två drömmål fixade 5-1 (1-1) i den första semifinalen mot norska Kolbotn. Juryn i den allt mer urvattnade Fotbollsgalan (Hovet 13 november) lyckades peta Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic men det mest iögonfallande beslutet var att brasilianskan Marta da Silva inte nominerades som en av svensk damfotbolls fyra främsta anfallare. Enbart 1-3-målet på lördagseftermiddagen var kvalificerande i sig.

Marta, i toppluva och långkalsonger, sprang rakt igenom Kolbotnförsvaret och placerade läckert med vänsterfoten Anna Sjöströms öppnande passning i 68:e minuten.

Det var semifinalens stora nummer.

1-5 i slutminuterna stod inte långt efter. Marta snurrade upp Kolbotns målvakt och rullade retfullt enkelt in sitt andra mål.

Till SVT kommenterade Marta hur det känns att inte vara nominerad till galan. -Jag förstår det inte, men jag är inte chockad eftersom det är något jag inte bestämmer över. Men jag har haft en bra säsong.

Umeå är mer eller mindre klart för final i vår mot antingen Bröndby eller Arsenal. För inte kan väl norskorna hämta in tre mål i returen på Gammliavallen nästa söndag? -Det här bör gå. Vi är starka hemma och kunde inte fått det bättre, säger Lise Kleveness till SVT.

Umeå fick en drömstart när Hanna Ljungberg redan efter två minuter stod på rätt plats vid rätt tillfälle och slog in returen på Lise Klaveness ribbskott. -Jag chansade på att det skulle bli retur, säger Ljungberg.

Nästa gång hade hon inte marginalerna på sin sida.

Ljungberg hade ett jätteläge att fixa 0-2 men nicken gick inte in. -Jag var helt säker på att det skulle bli mål, jag fick bra träff.

Umeå dominerade kraftigt under första delen av första halvlek, men fick inte utdelning. -Det var väldigt svårspelat. Det kändes om att springa omkring med skruvdobbar på ett parkettgolv, så halt var det, säger Ljungberg om den frusna planen utanför Oslo. -Men ett bra lag ska klara av sådana förhållanden också. Vi vill gärna spela fin fotboll, men det är svårt att göra det på ett sånt här underlag, säger Ljungberg.

Kolbotn kom tillbaka i slutet av första - och kvitteringen var varken oväntad eller orättvis. Precis som Ljungberg höll sig Trine Rönning framme på en retur och slog in 1-1 i 36.e minuten.

Ett rejält misstag i det norska mittförsvaret öppnade för Klaveness 1-2 nio minuter in i andra. Umeås norska utnyttjade friläget och lättade in ledningsmålet.

Efter Martas 1-3 chansade Kolbotn och på en kontring slog Hanna Ljungberg in sitt andra och Umeås fjärde mål.

(0-1 Hanna Ljungberg (1), 1-1 Trine Rönning (35), 1-2 Lise Klaveness (53), 1-3 Marta (68), 1-4 Hanna Ljungberg (77), 1-5 Marta (89).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista