Miljöpartiet i Umeå splittrat

Nu ska miljöpartiet ha ett nytt nomineringsmöte. Eftersom en del medlemmar underkänt det första mötet, där Alireza Moshafi blev vald att sitta i kommunstyrelsen och planeringstskottet i stället för Nina Björby.

Miljöpariets nomineringsmöte blev underkänt av en del medlemmar. Nu ska ett nytt möte hållas å ledamöter ska åter väljas.

Alireza Mosahafi, som vid det tidigare mötet, petade bort Nina Björby och valdes att sitta i planeringsutskottet och kommunstyrelsen, känner sig etnisk diskriminerad och kallar det nya mötet odemokratiskt.

- Hade det varit en som heter Elisabet eller Tomas hade det aldrig kommit på tal att ha ett nytt medlemsmöte. Det är så odemokratiskt, säger Mosahafi.

Det är inte brukligt att man sammankallar till nytt möte. Anledningen till det nya mötet är att man vid nomineringsmötet inte visste att Alireza Mosahafi var en kandidat, då vare sig Alireza Mosahafi själv eller valberedningen hade sagt någonting om det innan mötet.

Medlemmarna har reagerat att de inte visste att det fanns andra kandidater till de aktuella posterna utan fick veta detta under sittande möte.

Är det fler än tio medlemmar som kräver ett nytt möte är man skyldig att göra det, säger Thomas Nihlén, som sammankallat till mötet. Han menar att de bara följer stadgarna och inte gör något fel, och att det inte finns något odemokratiskt eller etniskt diskriminerade med det.

- Det hade blivit samma reaktion om jag klivit fram på mötet och sagt att jag ville sitta i ks iplu och bli gruppledare, säger Nihlén, som är riksdagsledamot (mp).

Är du säker på det?

- Ja, säger Nihlén.

Alireza Mosahafi säger att hans intresse för att kandidera visst varit uppe för diskussion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".