Skador för fisket orsakade av sälar ökar

Landshövdingarna har stöd från länsfiskekonsulentet om att yrkesfisket hotas på sikt om inte regeringen inför tak för sälantalet och tillåter skyddsjakt.

Skador på fiskeredskapen som sälar orsakar fortsätter att öka. Därför kräver landshövdingarna längs norrlandskusten att regeringen skjuter till mer pengar till skadeersättning.

40 miljoner kronor tycker landshövdingarna att det behövs. Yrkesfiskarna får idag 16 miljoner ur stadskassan och det är den enskilt dyraste ersättningen av viltskador.

Men för att slutligen lösa konflikten mellan naturvården och yrkesfisket behövs en förvaltningsplan istället för att sälarna som nu får föröka sig okontrollerat, menar Anders Karlsson, länsfiskekonsulent i Västerbotten.

Landshövingarna skriver till regeringen om ett tak för sälstammen och att fiskarna får freda sina redskap med utökad skyddsjakt. Länsfiskekonsulenten håller med landshövdingarna om det - annars kommer inte yrkesfisket överleva på lång sikt, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".