Kemister får arbete trots signaler om motsatsen

I stort sett alla färdigutbildade kemister från Umeå universtiet de senaste fem åren har arbete, visar rapport från kemiska institutionen vid Umeå universitet.

224 av 241 umeåstudenter som tagit examen i kemi de senaste fem åren har i dag arbete. Prognoser tyder dessutom på att kemisternas arbetsmarknad kommer att förbättras.

Det senaste året har antalet platser som anmälts till Arbetsförmedlingen i Sverige ökat med nästan 50 % visar en enkät som Åsa Nson-Lindgren, prefekt vid den kemiska institutionen gjort.

Intresset för att studera kemi har minskat i hela landet och kemiutbildningarna vid Umeå universitet har inte varit något undantag. I höstas påbörjade endast fyra studenter kemistprogrammet.

- Resultaten av vår enkät ger en motbild till de siffror som många förknippar med arbetslöshet bland akademiker. Med tanke på att så få nu studerar naturvetenskapliga ämnen och stora pensionsavgångar i industrin bör arbetsmarknaden bli lysande om bara några få år, säger Åsa Nson-Lindgren.

Reporter: Filippa Armstrong

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".