Följsam renskötsel vid gruvor möjlig - men dyr

En renskötare i Malå föreslår en arbetsintensiv och följsam renskötsel vid gruvor och andra miljöstörande verksamhet.

Adaptiv renskötsel kan vara lösningen för gruvnäringen vid industrier och andra miljöstörande verksamheter som t.ex. gruvor. Förslaget kommer från en renskötare i Malå. Jan Rannerud. Han presenterade sina tankar idag på en miljökonferens om gruvverksamhet som hålls i Umeå.

Det nya sättet att arbeta med renhjorden betyder större arbetsinsats, för renskötarna kommer att behöva följa renhjorden hela tiden.

Att flytta renhjord betyder bevakning, ibland dygnet runt. Men man kan arbeta med prägling, för det går att prägla en ren att gå till en viss plats.

Det här gäller områden som inte går att nyttja på ett antal år, tror han, och räknar inte detta som permanent lösning för förflyttning av renar.

Inget är klart men Jan Rannerud hoppas att det kan komma pengar från till exempel gruvnäringen, för det blir en dyr renskötsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista