F-kassan: En brukbar arm räcker för lättare arbete

Försäkringskassan överklagar en dom i Länsrätten som ger en 51-årig rätt i att han inte kan fortsätta arbeta med en obrukbar arm.

Försäkringskassan överklagar en dom i länsrätten som gav en 51 årig man i Byske rätt till sjukpenning på grund av en obrukbar axel.

Det var år 2000 som mannen från Byske råkade ut för en cykelolycka och bland annat bröt nyckelbenet. Resultatet blev en bestående skada på vänster axel och arm. I maj 2005 gjorde hans läkare bedömningen att en operation inte skulle göra det bättre utan skadan är bestående. Den 51-årige mannen inte använda vänster axel och arm för att lyfta något och har ständiga smärtor.

Men Försäkringskassans läkare konstaterar i ett utlåtande i december 2005 att rörligheten i 51-åringens vänstra axel är i stort sett utan anmärkning och att han inte har några sömnsvårigheter på grund av smärtor. Det är bara om patienten arbetar med armarna i axelhöjd eller högre som det finns nedsatt arbetsförmåga. Dessa slutsatser drar försäkringsläkaren efter att bara ha läst ett intyg från ortopeden utan att ha undersökt patienten.

Men det h är intyget handlade inte om arbetsförmågan, utan bara om huruvida en ny operation borde göras, skriver 51-åringens läkare i ett nytt intyg. Läkaren påpekar att patienten har alla ledband mellan skulderblad och nyckelben avslitna. Det gör honom i praktiken enarmad, skriver läkaren.

- Heltidsarbete är uteslutet. Det enda som skulle vara tänkbart är ett anpassat deltidarbetet med lönebidrag, är läkarens bedömning av arbetsförmågan.

I länsrätten fick också 51-åringen rätt till sjukpenning. Det beslutet överklagar alltså försäkringskassan till kammarrättten. Enligt försäkringskassan klarar 51-åringen ett lättare arbete med sin obrukbara vänsterarm.

Reporter: Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista