Häktad, misstänkt för inblandning i danskt mordfall

Den 26-årige man som greps av Skellefteåpolisen i måndags på begäran av danska myndigheter, häktades idag av Skellefteå tingsrätt. Mannen misstänks för att vara inblandad i ett mord i Danmark, och de danska myndigheterna vill därför att 26-åringen ska utlämnas till Danmark.

2004 hittade den danska polisen en medelålders död man, förmodligen mördad. Först misstänktes 26-åringen för medverkan till mord, men efter förhör av tre andra gripna i Danmark ändrades misstankarna och 26-åringen häktades i sin frånvaro misstänkt för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Den danska polisen har tidigare besökt Skellefteå och förhört 26-åringen, och i måndags åkte han återigen in till polisen eftersom Skelleftepolisen ville prata med honom.

Han blev då gripen och anhållen med motiveringen att han var eftersökt och misstänkt för grov brottslighet i Danmark.

Mannen nekar till brott
2004, då brottet begicks, bodde mannen i Danmark och var dansk medborgare. Men från början av 2006 är han svensk medborgare, och mantalsskriven i ett samhälle utanför Skellefteå.

Han känner två av de häktade i Danmark, men nekar i övrigt till alla anklagelser mot honom.

Nu får 26-åringen sitta häktad tills dess svenska myndigheter fattat beslut om han ska utlämnas.

Skellefteå tingsrätt ansåg att mannen ska häktas eftersom han kan försvinna, undanröja bevis eller på annat sätt försvåra brottsutredningen i Danmark.

Mannens försvarare, Greger Lundmark, kommer att överklaga häktningsbeslutet.

– Den risken finns inte, han har fast hemvist i Skellefteåtrakten, och de personer som är inblandade i övrigt i det här målet de sitter frihetsberövade och han kan alltså inte påverka dem, säger advokaten Greger Lundmark från Skellefteå.

Reporter Magnus Bergner