Facken kritiserar landstingsbudgeten

När fullmäktige nästa vecka ska ta beslut om budgeten har det centrala personalanslaget minskats med 30 miljoner kronor. Det är bland andra Kommunal och SKTF kritiska till.

Pengarna som tas från det centralt budgeterade personalanslaget ska istället ska användas inom specialistsjukvården och till ökade läkemedelskostnader.

Landstingstyrelsens socialdemokratiske ordförande Levi Bergström motiverar beslutet med att situationen förändrats inom en rad områden.

Färre plusjobb och minskad sjukskrivning gör att pengarna kan användas inom andra verksamheter, säger Levi Bergström.

Från facket Kommunal så säger bland andra Monica Svedlert att man vill ha en konsekvensanalys och man är orolig att pengar till rehabilitering inte kommer att användas. Men någon risk för att personal som läkarsekreterare ska sägas upp som SKTF oroar sig över ska det inte vara enligt majoriteten i landstinget.
– Den risken är minimal, säger Levi Bergström, socialdemokrat.

Den borgerliga oppositionen är kritisk till majoritetens budgetförslag och reserverade sig.
– I vårt budgetförslag hade vi lagt mer pengar både vad gäller arbetsmiljö, satsningar på att få ner sjukskrivningarna och att ge bättre löneökningar, säger centerpartisten Olle Edblom.

Nästa vecka tas beslut om nästa års budget och verksamhetsplanen för de kommande tre åren

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".