Gode män till flyktingbarn

I Åsele har kommunen tänkt fortsätta med att ta emot asylsökande flyktingbarn. Men redan nu saknas gode män till barnen och när de får uppehållstillstånd behöver barnen också vårdnadshavare.

På torsdag kväll kallade kommunen till ett informationsmöte för att hitta fler åselebor som kan ta uppdrag för att stötta barnen.

Det kom drygt 10 personer till mötet och kommunen informerade om alla de olika uppdrag som privatpersoner kan ta på sig för att stödja barn och funktionshindrade. Men det här med asylsökande flyktingbarn stod i fokus. Kommunen har ju redan tagit emot den första gruppen barn och det behövs gode män till alla och i takt med att barnen får uppehållstillstånd i Sverige måste också en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. De här barnen har inga föräldrar eller andra släktingar i Sverige som kan ta föräldraansvaret.

Efter mötet är socialchefen Ulla Mortensen hoppfull. Det finns flera intresserade och Ulla Mortensson hoppas att det ska sprida sig som ringar på vattnet när det blir mer känt vad det innebär att ta på sig uppdrag för att hjälpa flyktingbarn.

Kommunen har också tänkt skriva på ett mer långsiktigt avtal med Migrationsverket för att ta emot fler barn. Men det finns också kritik mot att kommunen inte tar tillräckligt stort ansvar för barnen. Bland annat har en av gode männen, Lars - Birger Jonsson, skrivit till kommunen och påpekat olika brister. Nu handläggs ärenden runt flyktingbarnen av olika socialsekreterare men Jonsson anser att det måste finnas en person på kommunen som specialiserar sig på att ta hand om det som krävs i olika frågor som berör flyktingbarnen.

Det ska bli bättre nu, säger socialchefen Ulla Mortensen. Åsele kommun kommer att anställa en flyktingsamordnare, lovar Ulla Mortensen. ”Orsaken till att vi inte gjort det är att vi bara har ett preliminärt avtal med Migrationsverket men ett mer långsiktigt avtal är på gång och vi ska rekrytera en person”, säger Ulla Mortensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".