Sämre bredbandsutbyggnad i Örträsk än vid Nordpolen.

Bredbandsutbyggnaden har gått snabbare på Grönland än i Västerbotten.

Världens nordligaste by Siorapaluk på Grönland har bredband nu men i Västerbotten har exempelvis Örträsk inget bredband ännu. ”Jag skrattade när jag läste det här, det är ju skandal” , säger Gun Renman, örträskbo och ordförande i Bygderådet i Lycksele.

Siorapaluk och Örträsk har ungefär lika många invånare, men medan Örträsk ligger mitt i Västerbotten ligger Siorapaluk extremt avsides bara 80 mil från nordpolen.

Trots det har man länge haft tillgång till Internet. Staffan Svedberg besökte nyligen Grönland och upptäckte ett land som satsar för att ingen del av landet ska hamna på efterkälken. Det finns inga vägar där uppe men man ordnar bredband via satelit, berättar Staffan Svedberg som själv bor i Klippen och får nöja sig med modemuppkoppling.

Enligt senaste numret av Grönlandsposten är bredbandsutbyggnaden nu nära 100 procent trots att landet ligger vid världens ände, bildligt talat.

Grönland är en självstyrande del av Danmark och får ett visst regionalpolitiskt stöd men Grönländarna bestämmer själva hur pengarna ska användas. Den politiska visionen för post och telekommunikation är att oavsett var man bor i landet ska grönländarna känna det som om man bor i världens mitt.

I Västerbotten däremot saknar många fortfarande bredband trots att Björn Rosengren som kommunikationsminister en gång lovade att hela Sverige skulle få tillgång till bredband. Gun Renman i Örträsk har som ordförande i Bygderådet i Lycksele tryckt på för att fler byar ska få bredband. Hon tycker det är märkligt att det ska vara svårare att ordna bredband i Örträsk än på en av jordens mest avlägsna platser. Kommunen har satsat ensidigt på att gräva ned kabel och inte undersökt vilka andra lösningar som skulle kunna vara möjliga. Nya regeringen satsar ett år till på bredbandsutbyggnad, Gun Renman säger att hon tycker verkligen att det är örträsk och det andra byarnas tur nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".