Jämtlands landshövding fälls för mutbrott

Östersunds Tingsrätt fäller Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson för mutbrott och brott mot jaktlagen. Det handlar om den uppmärksammade älgjakten som Mikaelsson deltog i på inbjudan av skogsbolaget SCA i september i fjol. SCA-chefen Kenneth Eriksson döms för bestickning.

Enligt överåklagare Christer van der Kwast kan jakten ha röjt vägen för beslutet att ge SCA:s jaktlag en extra tilldelning på fem vuxna älgar den säsongen.

Mikaelsson och Eriksson anser sig oskyldiga. Däremot har Maggie Mikaelsson erkänt att hon jagade utan att ha betalat den statliga viltavgiften.

Mutbrott och bestickning kan ge böter eller fängelse i högst två år. Tingsrätten anser dock att det som Maggi Mikaelsson och Kenneth Eriksson gjort är av ”icke alltför allvarlig art”. Maggi Mikaelsson döms därför att betala 50 dagsböter på 700 kronor och Kenneth Eriksson till 30 dagsböter på 1 000 kronor.

Maggie Mikalesson var tidigare Vänsterpartistisk politiker i Västerbotten och riksdagsledamot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".