Saltet skall minska i maten

Saltet skall minskas i livsmedel med 5% i halvåret så att vi konsumenter inte märker det. Livsmedelsverket vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Om 5 år ska svenskarna äta hälften så mycket salt som idag. Det är målet för en ny kampanj hos Livsmedelsverket.

Tanken är att salthalten i livsmedlen ska sänkas stegvis med 5 % i halvåret och att vi som konsumenter därför inte ska märka något. Anledningen är att ett högt saltintag ökar risken för högt blodtryck - som i sin tur är en av de absolut största riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Förhandlingar pågår just nu för fullt med livsmedels- och restaurangbranchen, berättar Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.

Livsmedelsindustrin stödjer kampanjen, men betonar att det behövs en enkel saltinnehållsmärkning på maten, och att kampanjen måste gälla såväl livsmedels- som restaurangbranschen.

Ny forskning från Göteborgs universitet visar att unga människor äter ännu mer salt än vad Livsmedelsverket räknar med, hela 12-13 gram per dag sätter vi oss. Det kan jämföras med rekommenderade 5-6 gram.

Charkuterier, ost, bröd och snabbmat är exempel på varor där saltmängden ska sänkas. Samtidigt är det svårt att minska salhalten i en del produkter, eftersom saltet är en del av konserveringen. I frysta varor är det därför inget problem.

På Livsmedelsverket hoppas man få till ett samarbete med industrin- på samma sätt som man lyckats minska mängden fett och öka mängden fiber i livsmedel så ska nu mindre salt ingå i tex nyckehålsmärkningen, men målet är också att mindre salt ska bli ett allmänt försäljningsargument, menar Åke Bruce.

Engelska livsmedelskedjor använder minskad salthalt som försäljningsargument, och han räknar med att det kommer att gå lika bra i Sverige.

Reporter: Ulrica Hjalmarsson, Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".