Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gråsidingen sällsynt sork

Sork-arten Gråsiding har blivit mycket mer sällsynt än andra sork-arter i Västerbotten. En tänkbar förklaring är att gråsidingen har problem med både skogsbruket och klimatet.

Pernilla Christensen har forskat om gråsidingen och kommit fram till att den bara finns kvar på ställen där skogen inom ett större område är äldre än 60 år.

På kalhyggen finns inga gråsidingar utan det krävs större sammanhängande skogar av en typ som blivit allt sällsyntare. Fram till sjuttiotalet kom sorkåren, då sorkarna förökade sig explotionsartat, med mycket jämna mellanrum. Men sedan dess har sorkåren försvunnit och forskare har funderat mycket på varför.

Är det miljögifter, är det varma vintrar eller skogsbruket som påverkar sorkarna?

Pernilla Christensen har undersökt det sista om skogsbruket påverkat sorkarna och hon har skrivit en doktorsavhandling om det. Den visar att gråsidingen kräver en viss miljö. Det ska vara gammal tallskog med mycket stenskravel, blåbärsris och kraftig undervegitation. Det räcker inte heller med ett litet skogsparti utan det måste vara större sammanhängande partier med minst 60-årig skog. Det har blivit ont om favoritskogar för gråsidingarna och den finns bara kvar på vissa platser i länet.

Just nu finns det ändå lite hopp om att den kan återhämta sig. Den här vintern är hitills precis vad sorkarna behöver med ett tjockt och mjukt snötäcke och förekomsten av den vanligare skogssorken var det högsta på många år i höst. Om det räcker för att gråsidingen kan återhämta sig återstår att se men sorkar har en unik förmåga att öka snabbt om förhållanden är de rätta, säger Pernilla Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".