Bättre boende för bärplockare

Det ska bli bättre kontroll av boendeförhållandena för bärplockare som kommer till länet. Igår träffades i Lycksele representanter från 11 kommuner i länet och två från norrrbotten.

Bakgrunden till träffen är att kommunerna varit dåliga på att hantera tillsynen och många thailändare bodde trångt och brandfarligt i höstas. Med på träffen var folk från miljökontor, räddningstjänsten och kommunernas tekniska kontor.

De kom fram till att boendet ska vara anmälningspliktigt enligt plan och bygglagen. Då kan kommunen få möjlighet att kontrollera ventilation, brandsskydd duschar, toaletter och liknande.

Så från och med nästa år kommer kommunerna att ställa krav på att de som ordnar med boende åt bärplockare anmäler detta säger Lena Saedén miljöinspektör i Lycksele. Om detta inte görs kan det bli fråga om böter och att ärendet överlämnas till åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".