Lycksele filmfestival lockade inte

Lycksele filmfestival blev ingen publiksuccé i år när festivalen anordnades för fjärde gången. Detta trots ett bra program med bland annat sverigepremiär av Sveriges Televisions stora julsatsning.
– Vi får fundera på vad det här kan bero på, säger Maria Dahlström, besviken festivalgeneral.

– Vi får fundera på vad det här kan bero på, om vi kunde ha gjort någonting annorlunda i marknadsföringen, eller om det är så enkelt att det kanske är vädret som har påverkat eller om det är själva programmet som har varit för smalt, säger Maria Dahlström, festivalgeneral för Lycksele filmfestival.

Under festivalen utdelades frickstipendiet för femte gången och i år gick det till regissören Björn Stein från Trollhättan som bland annat gjort thrillern Storm.

Jonas Frick har fått många efterföljare i Lycksele. Maria Dahlström har sin förklaring till det.
– Filmarna själva brukar säga att det är en kreativ miljö och att de får stöd och stöttning mycket från lärare och folk i omgivningen. Att man får visa upp sina alster och bli pushade gör att de vågar satsa vidare.

En som återvände till sin hemstad var Erik Vallsten och hans kortfilmer drog mest publik. Maria Dahlström tror att han och Per Hanefjord snart får sitt stora genombrott.
– Båda två har hunnit gå igenom Dramatiska institutet och har gjort många framgångsrika kortfilmer, fått fina priser och hela den där biten så det är nog inte så långt bort att de ska komma med en storfilm.

Trots dåliga publiksiffor i år är planeringen för nästa års filmfestival redan igång och då hoppas Maria Dahlström att med hjälp av lite annat utbud locka mer publik.
– Genom att blanda det här kvaliteten med lokala lite amatörmässiga då tror jag vi får en bred publik, säger Maria Dahlström, festivalgeneral för Lycksele filmfestival.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".