Polisen prioriterar helgens överfall

Polisen i Umeå har tillsatt en särskild grupp med fyra poliser som ska arbeta med att klara ut de åtta olika överfall som har skett mot män i helgen i Umeå. De åtta männnen blev attackerade till synes oprovocerat och det var flera gärningsmän varje gång.

Polisen ber nu allmänheten om hjälp om iakttagelser man har gjort på de olika platserna där brotten har begåtts.

- Vi vet med ganska stor säkerhet att det finns personer som känner till gärningsmännen och hur brotten har gått till och vi är väldigt angelägna att de kontaktar oss så vi får hjälp att klara ut de här brotten, sägre John Forsberg, presstalesman.

Under helgen har åtta män utsatts för våldet. Sju av de drabbade är i 20-års åldern eller strax under och en i 40-års åldern. I tre av fallen rör det sig om grov misshandel och i två fall också om rån. Gemensamt är att våldet har skett till synes oprovocerat, att det var flera gärningsmän och att de var unga. John Forsberg vill idag inte säga någoting om ifall det kan röra sig om samma personer eller gäng, utan det är någonting som utredarna ska undersöka.

Ett av överfallen skedde strax före midnatt i lördags vid Östra Gymnasiet, då en man blev överfallen och rånad av fyra ungdomar. Daniel, som går på skolan, säger att han tror det rör sig om gäng som vill visa sin makt.

- Det är sorgligt men det händer i allafall, säger han.

Själv går han inte gärna ut ensam men om han gör det så kollar han alltid över axeln.

- Det finns alltid en chans att någonting händer, man kan alltid hamna på fel ställe på fel tid, säger Daniel till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".