24-åring fick två års fängelse för rån

Sex unga män rånade två yngre pojkar i en lägenhet i Umeå i september. En av dem fick två års fängelse av tingsrätten idag.

En av de sex unga män som åtalats för rån och misshandel av två pojkar 16 och 19 år gamla dömdes till två års fängelse idag av Umeå Tingsrätt. Smycken, mobiltelefon och datorer stals vid tillfället.

Rånet och misshandeln skedde på Kronoparken i Umeå den 28 september i år. Flera av de som åtalats för rånet var tidigare bekanta med de rånade ungdomarna. Den nu dömde 24-åringen har bedömts separat på grund av att brotten genomfördes under villkorlig prövotid efter tidigare straff för misshandel.

(Kriminalvården har föreslagit skyddstillsyn och vård för drogmissbruk, men Tingsrätten anser att återfallet och brotten är så allvarliga att en ettårig vård inte är tillräcklig påföljd.)

Utöver två år i fängelse ådöms 24-åringen att betala drygt 42.000 kronor i skadestånd för det stulna och för psykiskt lidande han orsakat en av de två rånade ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".