Rovdjurspolitiken har ett starkt stöd i norr

Statens rovdjurspolitik har ett starkt stöd även i Norrland. Detta trots att en enda järv kan orsaka kostnader på över 100 000 kronor per år.

För att belysa frågan ur en samhällsekonomisk synvinkel har naturresursekonomen Göran Bostedt räknat fram vad våra stora rovdjur kostar i kronor och ören. Siffrorna presenterades i Vilhelmina vid konferensen Fjällen i fokus.

Dyrast är järven, där ett enskilt djur varje år ställer till med mer än tio gånger så stora skador som en varg. Medan det för varje varg betalas ut omkring 7 000 kronor i ersättningar per år kostar en järv 100 000 kronor. Den stora skillnaden beror främst på att järven till skillnad från vargen håller till i renskötselområdet.

- Om vargen skulle finnas i renskötselområdet skulle kostnaderna bli mycket högre, säger naturresursforskaren Göran Bostedt. Men han tillägger också att rovdjurspolitiken har en stor grupp vinnare men en väldigt liten avgränsad grupp förlorare.

Trots den skada som rovdjuren ställer till med bland tamboskapen stödjer alltså de allra flesta norrlänningar riksdagens rovdjurspolitik. Omkring 70 procent är positiva till politiken, medan mindre än 30 procent vill ha färre rovdjur, visar en enkät med 150 personer i varje kommun i Norrland och Dalarna, totalt omkring 11 000 personer.

- Man tror att alla i Norrlands inland är negativa till rovdjurspolitiken. Så är inte fallet, säger han.

De flesta är också beredda att betala en slant via skattsedeln för att vi ska kunna skydda rovdjursstammen.

Däremot är inte invånarna i Norrlands inland lika frikostiga som övriga svenskar. Medan svensken i gemen kan tänka sig att spendera drygt en hundralapp per år tycker de som bor i Norrlands inland att det kan få räcka med 60 kronor om året.

Tommy Engman