Kritik mot plan på indraget plan

Umeåregionens Tillväxtallians kritiserar SAS för planerna på att dra ner på antalet flygningar mellan Umeå och Stockholm. Alliansens vd påpekar att årskortskunderna som betalt tiotusentals kronor knappast förväntade sig att hänvisas från turen 7.30 till 6.30-turen.

Umeåregionens kommuner och företag står bakom Tillväxtalliansen, och brevet med den skarpa kritiken är undertecknat av fyra företrädare. Den populära 7.30-turen är pendlande affärsresenärer från Umeå i det närmaste beroende av, skriver de.

Från Umeå till Stockholm går i dag ett SAS-flyg 6.30, ett 7.30 och det därefter 9.40 från Umeå till Stockholm. Malmö Aviations avgångar är 6.50 och 9.00. FlyNordic flyger 7.00 och 9.00.

VD för Swedbank i Umeå, Fredrik Lundberg är ordförande i Tillväxtallliansen.
– Affärsresenärerna drabbas hårdast. För många av dem är 7.30-turen till Arlanda något av en institutionell nödvändighet. Att hänvisas till en tidigare avgång 06.30 är knappast vad till exempel resenärerna med SAS årskort hade förväntat sig när de pungade ut med åtskilliga tiotals tusen kronor, skriver Fredrik Lundberg, vd för Swedbank i Umeå och Tillväxtalliansens ordförande, i ett pressmeddelande.