Fängelse för rån av kompisar

Det blev fängelse för flera av de unga män som deltog i rånet av ett par pojkar 16 och 19 år gamla i Umeå i september.

Fängelse mellan skyddstillsyn och ett år och tio månader blev domarna för rån och misshandel när en grupp unga män trängde in hos två tonåriga pojkar på Grubbe i Umeå 29 september i år. Idag var det sju ungdomar som fick sina domar.

Domen som fälldes av Umeå tingsrätt idag handlar om de unga män eller pojkar som var inblandade i att råna och misshandla ett par andra pojkar i tonåren som de kände sen tidigare.

En av dem hade ställt upp låset i lägenhets dörr så det skulle gå snabbt att ta sig in. Och skälet till det var att snacket gick att det skulle finnas mycket pengar i lägenheten - beroende på narkotikaförsäljning bland annat.

Nu fanns det inga pengar när fyra av de dömda pojkarna trängde sig in och plockade åt sig det som fanns: Några hundra kronor, någon mobiltelefon och ett par datorer och smycken av typ ringar.

Två av pojkarna som fick sina domar idag var åtalade för medhjälp - att tipsa, att ställa upp dörren, att vara med när det hände utan att delta i själva rånet.

Den som fick strängaste straffet på ett år och tio månaders fängelse var en 20-årig man som dömdes för rån, misshandel och stöld. Två män 19 och 18 år fick ett år och 2 månader för rån. För medhjälp till rån fick en 19-åring tre månaders fängelse och därefter skyddstillsyn.

En 18-åring fick tre månader skyddstillsyn med samhällstjänst för misshandel. Ytterligare två inblandade fick villkorliga domar för medhjälp till stöld respektive dagsböter för narkotikabrott. Den senare kunde inte kopplas till inbrottet men hade narkotika i kroppen.

Den åttonde som fick sin dom för en vecka sedan var en 24-åring som fick 2 års fängelse för misshandel och rån.