Valjakkala gripen i Helsingfors

Trippelmördaren Juha Valjakkala greps vid 18.15-tiden i en lägenhet i Helsingfors, uppger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen. Gripandet skedde efter en inbrytning i lägenheten och gick enligt Gyllander lugnt tillväga, skriver TT.

Juha Valjakkala, som mördade tre personer i Åmsele 1988, rymde natten mot tisdagen. Närmare tre dygn efter rymningen från den öppna anstalten i Fredrikshamn greps den livstidsdömde 41-åringen. Tidigare på torsdagen fann polisen en bil i Helsingfors som kan ha använts av Valjakkala i samband med flykten från fängelset.

Valjakkala hade lämnat in en nådeansökan och väntade på ett avgörande. I oktober förklarade Högsta domstolen i Finland att Valjakkala kan benådas. Avgörandet gick vidare till president Tarja Halonen som ännu inte avgjort saken. Valjakkalas tidigare nådeansökningar har alltid avslagits av presidenten.

Tidigare förhörsledare lättad
Lennart Åström, pensionerad kriminalinspektör och förhörsledare under utredningen av Åmselsemorden, är lättad efter gripandet av Juha Valjakkala.

– Det är skönt att han är gripen. Det var en väldigt jobbig utredning och hans rymning väckte obehagliga minnen till liv. Det var en ytterst makaber historia.

Åström är dock förvånad över att Valjakkala kunde gripas så snart efter rymningen.
– Han har ju suttit i 18 år så han har säkert mycket kontakter bland andra kriminella. Det är överraskande att det gick så fort.