Längre uppsägningstider pga förändringar av a-kassa?

En konsekvens av regeringens politik, vad gäller A-kassan, är att facket kommer att tvingas kräva längre uppsägningstider och stora avgångsvederlag i samband med nedläggningar.

Det tror Lars Anders Häggström ordförande i Handelsanställdas förbund .

- Regeringens förslag om A-kassan är ogenomtänkt och grymt orättvist. Det omdömet ger Lars Anders Häggström ordförande i Handelsanställdas förbund som är på besök i Skellefteå.

De som kommer att drabbas hårdast av förändringen av A-kassan är kvinnorna eftersom de har de otryggaste anställningarna, jobbar deltid och har låga löner.

Många röster inom fackföreningsrörelsen har krävt att LO ska gå ut i politisk strejk mot regeringens förslag. Bland annat IF Metalls avdelning i södra Västerbotten.

- Jag tillhör dem som säger att vi inte ska ha det i nuläget, men jag utesluter det inte för framtiden, säger Lars Anders Häggström till Radio Västerbotten .

En annan konsekvens av regeringens politik är att facket kommer att tvingas kräva längre uppsägningstider och stora avgångsvederlag i samband med nedläggningar.

Hittills har facket kunna att acceptera att medlemmar blivit arbetslösa under en period eftersom deras ekonomi inte raserats.

- Men handels kan aldrig acceptera att medlemmar som blir arbetslösa tvingas leva på hälften av lönen säger Häggström.