Just nu

Västerbottningar hann få plusjobb

Det gick trögt i början, men sedan kom plusjobben i rask takt. Det gick undan också när plusjobben avskaffades – men här i länet hann en stor del av alla platser fyllas ändå. Länsarbetsdirektör Lena Jatko har också stora förhoppningar på den nya stödformen nystartsjobb.

När plusjobben infördes tilldelades Västerbottens län en pott på 720 platser hos offentliga arbetsgivare. Men det gick oväntat trögt att tillsätta jobben. Det tog tid att förhandla om lokala avtal, arbetsgivarnas behov och de arbetssökandes kompetenser skulle passas ihop. Men så småningom började det röra på sig, och på slutet gick det riktigt fort. Det gick undan också när plusjobben avskaffades - men här i länet hann en stor del av alla platser fyllas ändå.

– Det gick jättebra i slutet eftersom alla, både vi och kommunerna, fick reda på att det blir stopp här, så fick vi en enorm skjuts. Innan vi var färdiga fick vi över 620 platser på plusjobb, och det var egentligen den budgeten vi fick för nästa år om den hade varit kvar. Så vi var jätteglada att vi fick ut dem, säger Lena Jatko, länsarbetsdirektör.

Det var i oktober som den nya regeringen aviserade att plusjobben skulle läggas ner. Den som redan börjat på ett plusjobb eller fått beslut på att det var beviljat får fortsätta – men några nya beslut fick inte fattas från och med en vecka efter regeringsbeskedet.

Nya stödformen den längsta vi haft
Pengapåsen för arbetsmarknadsåtgärder minskas rejält, och istället inför regeringen nystartsjobb. Stödet till arbetsgivarna betalas inte ut via arbetsmarknadsverket, utan består i att arbetsgivarna slipper betala arbetsgivaravgift för den anställde. Det ska börja gälla från och med årsskiftet. Regelverket är inte klart ännu, bara texten i regeringens proposition finns att utgå från. Där sägs bland annat att skattesubventionen ska vara lika länge som den nyanställde varit borta från arbetslivet. Länsarbetsdirektören har stora förhoppningar.

– Det är ett bra stöd som vi aldrig haft förut, alltså den längden. Är du 55 år till exempel, har vi läst oss till i proppen, kan du få ha det i tio år tills du blir pensionär. Det är också till ung som gammal, man ska inte behöva vara funktionshindrad för att få ett så långt stöd. Jag tycker att det är ett bra stöd som jag hoppas verkligen att arbetsgivarna använder, säger Lena Jatko, länsarbetsdirektör i Västerbottens län.

Reporter Lillemor Strömberg