Skräckfilmstittarnas motiv undersökta

På fredag går en ganska ovanlig avhandling upp för disputation vid Umeå universitet. Det är Jonas Danielsson som forskat om hur och varför människor tittar på skräckfilm. Avhandlingen heter Skräckskönt. Jonas Danielsson menar att de som tittar på skräckfilm mycket väl kan skilja på verkligheten och sådant som är påhittat.

Det skräckfilmer ger är starka känslor, sådana som man ofta vill undvika i verkligheten.

– Sorg, känsla av förlust, saknad, en massa känslor som man inte vill uppleva i vardagslivet. Men då finns det en massa känslor som man kan få tillgång till via den här låtsasvärlden, fictionen, säger Jonas Danielsson som vid Umeå universitet forskat om skräckfilmstittande.

– Man kan ta till sig de här känslorna utan att själv behöva vara otrygg.

De 20 skräckfilmstittare som Jonas Danielsson intervjuat till sin avhandling jämför att titta på skräckisar med att åka häftiga berg- och dalbanor eller klättra upp på Mount Everest. Det väcker ju också starka känslor.

Den allmänna uppfattningen att unga som tittar på våldsam film blir våldsamma ger Jonas Danielsson inte mycket för. Det saknar också stöd i forskningen, menar han.

– Den är för förenklad. Det är ett förringande av de brott som händer att säga att det beror på film, dataspel eller böcker. Det är som att man fråntar den här händelsen dess verkliga allvar, att man trivialiserar det genom att säga att han hade kollat på Motorsågsmassakern därför mördade han.

Jonas Danielsson vill hellre att man hittar många, kanske svårare, förklaringar.

Reporter Anna Burén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".