Angelica i maten ska locka turister

Med lokal mat och produkter baserade på växten angelika hoppas Solbritt Hansson locka turister i gränslandet mellan Sverige och Norge.

Växten angelika, eller kvanne som den också kallas, är en växt som har det visat sig kan användas till en rad olika produkter som skorpor, sirap, pesto och marmelad. Med fantasi och mångårig kunskap om matlagning så utvecklas nya produkter på löpande band av Solbritt Hansson från Vilhelmina.

Solbritt Hansson har bland annat arbetat på turist- och hotellutbildningen i Vilhelmina men är nu pensionär och satsar på att idag ta fram olika produkter gjorda på den av samerna så kända växten angelika.

Med sitt engagemang i turistprojektet Grenselandet som är ett samarbete mellan olika turistaktörer i Vilhemina och Tröndelag i Norge så hoppas Solbritt Hansson att kunna åka runt till olika turistanläggningar för att lära ut sina kunskaper om kvanne och lokal mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".