Nya hastighetsgränser kan prövas i Umeå

Till sommaren kan umeborna mötas av 40- och 60-skyltar vid gatorna. Mathias Wärnhjelm är projektledare på Vägverket, och säger att man vill undersöka hur trafiken, miljön och säkerheten påverkas om det fanns fler hastighetsgränser att välja på.

Hastighetsgränserna ska anpassas efter hur mycket fart sträckan tål, om där finns tätt eller glest med korsningar, övergångsställen och ifall fotgängare och cyklister har separat gång-cykelbana.

På Vägverket är man intresserad av hur förändringen tas emot.
– Vi vill veta hur trafikanterna upplever det här, och boende, polis och näringsliv. Det är viktigt att se vilken acceptans man får för de nya hastighetsgränserna, säger Mathias Wärnhjelm, projektledare på Vägverket.

Från början var det tänkt att högst 7 kommuner skulle delta i försöket med nya hastighetsgränser. Men många var intresserade, och nu erbjuds 16 kommuner att delta. Fast Vägverket har inte fått mer pengar till försöket, så 6 kommuner får hela paketet som då ska innehålla kartläggning innan och efter, och utvärdering förstås. De andra tio kommunerna - dit Umeå hör - erbjuds haka på, men får göra kartläggning och utvärdering själv, liksom omskyltning.

Kommunerna har ännu inte fått detaljerad information om vad det här innebär, så tekniska nämndens ordförande Christer Paulsson säger att det kanske kräver ett nytt ställningstagande. Hur mycket deltagandet kostar beror på hur ambitiös kommunen är, säger Mathias Wärnhjelm.

– Det kostar utredningsinsatser. Själva den fysiska förändringen då kan man använda sig av dekaler som man sätter på befintliga hastighetsskyltar vilket gör att själva skyltkostnaden behöver bli så stor, säger Mathias Wärnhjelm, projektledare på Vägverket.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".