Rånrättegång avslutad

I går avslutades rättegången mot den 18-årige man som erkänt att han rånade Handelsbanken i Lövånger den 11 september i år.

Trots att 18-åringen mycket detaljerat erkänner hur han genomförde rånet så lämnar ändå den här rättegången en del frågetecken efter sig.

Han beskriver hur han köpte vapenkopian via postorder och de mörka kläderna på olika affärer i Skellefteå. Hur han genomförde rånet och var han gömde vapenkopian, kläderna och bytet på nära 80.000 kronor efter rånet.

När han ska förklara varför så säger han att tankarna på ett rån kom strax efter hans 18-årsdag. Pengarna skulle han använda för att kunna flytta hemifrån, eventuellt till Stockholm. Och något annat motiv fick varken åklagaren eller hans försvarare när de frågade. Att det blev en bank i Lövånger berodde på att han var bekant med området.

Åklagaren hävdade att det här i grunden var ett allvarligt rån som kan ge 2 års fängelse. Men straffvärdet sänks genom att han är ung, att han inte har varit onödigt brutal och att rånet var över på en minut. Åklagaren yrkar därför på skyddstillsyn kombinerat med 3 månaders fängelse.

De två kassörskor som utsattes för rånet yrkar på 20.000 kronor vardera för kränkning och psykiskt lidande, och Handelsbanken vill ha ett skadestånd på 30.000 kronor.

18-åringens försvarare tycker att skyddstillsyn kombinerat med 3 månaders fängelse är en bra påföljd men anser att skadestånden är för höga.

Domen kommer den 28:e december.

Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".