Svartlidengruvans sandmagasin måste skötas bättre

Dragon Mining har inte redovisat tillräckligt bra skötsel av sandmagasinen för att gruvföretaget skall få godkänt av Länsstyrelsen. Det har gått månader sen Svartlidengruvans sandmagasin fick kritik.

Svartlidengruvans sandmagasin har fortfarande brister trots att det gått månader sen Länsstyrelsen påpekade bristerna.

Det konstaterar handläggaren på Länsstyrelsens miljöenhet Pär Hänström där gruvägaren Dragon Minings åtgärder redovisades per post idag. Bristerna handlar bland annat om att sandhögar i magasinet ligger ovanför vattenytan och ökar risken för oxidering av miljögifter, och hur gruvföretaget tar hand om avrinnande vatten ur magasinet.

Eftersom bristerna strider mot tillståndet som Dragon Mining fått för Svartlidentgruvans magasin så måste företaget göra förbättringar. Det är de långsiktiga miljöfarorna det handlar om - inga akuta miljörisker idag.

Länsstyrelsen har också krävt förbättringar av kemikaliehanteringen, men den delen av företagets åtgärder har inte Länsstyrelsens miljöenheten studerat ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".