Avgår i dag

Anna Sjödin avgår som SSU-ordförande

SSU:s ordförande Anna Sjödin avår. På Dagens Nyheters debattsida skriver Anna Sjödin att hon lämnar sitt uppdrag som ordförande, och att hon gör det med omtanke om SSU.

I artikeln upprepar hon att hon är oskyldigt dömd för krogbråket i januari, att hon inte tänker be om ursäkt för något som hon inte gjort för att eventuellt överleva politiskt.

Krogbråket blev hennes fall. Nu avgår Anna Sjödin som ordförande för SSU. Den senaste tiden har avgångskraven duggat tätt mot Sjödin. Inte minst sedan Svea hovrätt i tisdags nekade henne prövningstillstånd.

Men Sjödin har inte velat säga något om sin framtid. Inte förrän nu i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheters nätupplaga. ”Jag avgår i dag”, skriver Anna Sjödin.

Hon håller kvar vid sin version om det omtalade krogbråket på Crazy Horse i centrala Stockholm i januari tidigare i år. Besöket ledde till att hon fälldes i tingsrätten. Anna Sjödin dömdes för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande. Dessutom dömdes hon att betala 5 000 kronor i skadestånd till ordningsvakten.

Ber inte om ursäkt
Sjödin hävdar fortfarande att det var hon och hennes väninna som behandlades illa inne på krogen och förolämpades av vakterna - och att det var hon som blev misshandlad av vakterna.

Sjödin förklarar sin avgång med att den sker av omtanke om SSU. I debattartikeln förklarar hon att hon egentligen aldrig ville bli ordförande för det socialdemokratiska ungdomsförbundet och att hon i den här situationen inte tänker låta sig bli klappad på huvudet.

”Jag tänker inte be om ursäkt för något jag inte gjort för att eventuell överleva politiskt. Det är nog illa att jag måste betala skadestånd till den man som slog och själv inte har några skador”, skriver hon.

I debattartikeln frågar hon sig : ”Vad är värst? Att bli kränkt och misshandlad? Att felaktigt dömas i domstol? Eller den många gånger hatiska attityd jag fått som knivhugg i ryggen och slag rakt i ansiktet?”

Ulvskog tyst
SSU:s förbundsstyrelse hade egentligen kallat till ett extra möte i Stockholm på söndag för att diskutera Anna Sjödins framtid som ordförande.

Nu säger pressekreterare Peter Skeppström till TT att förbundssekreteraren Mattias Vepsä kommer att hålla en presskonferens på Clarion Hotel i Stockholm på lördagsmorgonen med anledning av Anna Sjödins avgång.

TT har utan framgång sökt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".