Vaccin mot influensa finns ännu i länet

Årets influensa har nått länet och Norrland tidigare än övriga delar av landet. Men beredskapen när det gäller influensavaccin är god.
– Det finns många tusen doser kvar, säger Jill Söderberg, överläkare på infektionskliniken i Umeå.

– Vad vi oroar oss för att är att nu till julen, när folk reser och hälsar på varandra och man umgås väldigt mycket, att det ska ske en större spridning. Fram för allt är det äldre som blir väldigt sjuka och måste ha sjukhusvård.

– Sjukvårdsanställda har insjuknat och under de senaste veckorna har allt fler patienter lagts in på sjukhuset med influensa, säger chefsläkaren Jill Söderberg som också är överläkare på infektionskliniken på universitetsjukhuset i Umeå.

Men beredskapen när det gäller influensavaccin är betydligt bättre i år än inför förra årets influensaperiod då landstinget blev utan vaccin.

För att inte bli utan i år också skrev Jill Söderberg tidigt kontrakt med SBL-vaccin om influensavaccin.

Jill Söderberg uppmanar särskilt äldre personer och personer med svår diabetes, hjärt och lungsjukdomar att vaccinera sig.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".