Gamla sömnmedel för vanliga?

Av alla svenskar använder västerbottningarna mest sömnmedel av den gamla sorten, dit preparat som rohoypnol och flunitrazepam hör.
Orsaken till att det är så många som använder de så kallade gamla sömnmedlena, kan vara att äldre äter flunitrazepam av bara vanan. Det tror informationsapotekaren Maria Johansson i Skellefteå.

- Det är jättesvårt att ändra och ta bort de här läkemedlen från de som har fått dom. Det är bra läkemedel, men det är mycket biverkningar, säger Maria Johansson.
- Det är negativa preparat till de äldre för att de ligger kvar i kroppen mycket längre än över natten. Man är ofta trött över nästa dag och äldre blir lätt förvirrade och faller.
- Ändå vill de ha medicinen eftersom de sover så bra på den, säger Maria Johansson.

Redan 2001 visade det sig att västerbottningar knaprar mest långverkande - så kallade gamla sömnmedel - av alla svenskar.
Och även om rohypnol inte säljs längre - så finns alltså tabletter med det verksamma ämnet Flunitrazepam, som är en Substans med hög beroendepotential.
Ser vi till grannlänet norrbotten så ligger dom också högt upp vad gäller användandet av den gamla och värsta sorten av sömnmedel. Det är inte på grund av att det finns många äldre i Norr- och västerbotten som det ser ut som det gör. Det har Apoteket tagit med i beräkningarna.

Så egentliga orsaken är svår att ta reda på och läkare jobbar med att byta ut och minska på doserna. Maria Johansson tro det är så enkelt att många vill sova mer än vad dom behöver.

- De går och lägger sig klockan sju på kvällen och sover till sju på morgonen. Sen tar de en tupplur på eftermiddagen. Och så tycker de att de sover dåligt när de inte kan somna på kvällen igen, säger Maria Johansson.
- Men jag tror att många sover fullt tillräckligt, men ändå kräver sömnmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".