Byggboom ger brist på byggvaror

Det är akut brist på byggvaror. Orsaken är att det byggs så att tillverkarna inte hinner leverera byggvaror i den takt som efterfrågas.

Stefan Lönnefjord, som är VD för Jernbolaget med fyra butiker i Västerbottens län, säger att det är i första hand tak- och väggplåt som är ett problem. Även isoleringsmaterial saknas och leveranstiden på nya kök har blivit rekordlång.

Däremot har den akuta brist som finns på trävaror söderut inte hunnit hit till Västerbotten ännu. Bo-Östen Sjöberg platschef på Jernbolaget i Lycksele säger att den höga efterfrågan är mycket positiv för handeln och att kunderna överlag har tålamod med de långa leveranstiderna.

Branchen gör vad man kan för att det inte ska bli huggsexa om varorna. Leverantörerna har kvoterat vissa byggvaror så butikskedjorna bara får köpa en begränsad varumängd och hos Jernbolaget har man tvingats prioritera kunder med leveransavtal. I praktiken betyder det att ett stort byggbolag som PEAB går före en vanlig hobbysnickare som tänkte bygga ett garage.

Reporter Örjan Holmberg