Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Årets december den varmaste hittills

Publicerat lördag 30 december 2006 kl 11.23

En supervarm december spränger rekord efter rekord. Julmånaden 2006 kommer att gå till historien som den varmaste sedan mätningarna började.

SMHI:s kartor för december lyser mörkröda. Det är betydligt varmare än normalt – i hela landet.

Den 14 december var det allra varmast, så varmt att det meteorologiskt räknades som sommar eftersom dygnsmedeltemperaturen på flera håll i södra Sverige klättrade över tiogradersstrecket.
– December kommer att gå till historien som den varmaste månaden på väldigt många håll, säger SMHI:s meteorolog Sten Laurin till TT.
– Det är ett par grader högre än tidigare toppnoteringar.

Högst sedan 1756
Mätstationen i Gielas i Västerbottensfjällen konstaterar hela tio grader varmare än decembers normala dygnsmedeltemperatur. Även Ångermanland, Jämtland och Dalarna noterar nära tio grader mer än vad månaden brukar bjuda på.

I Stockholm kommer månadens dygnsmedeltemperatur sannolikt att landa sex grader över det normala, det vill säga på 5,0 grader, det blir den högsta noteringen sedan mätningarna startade 1756.

Även på årsbasis var 2006 varmare än normalt, men i betydligt blygsammare skala, omkring två grader mer i landet som helhet och mellersta Norrland ytterligare några grader därutöver.

Ledsna skidåkare
– Sedan i juli har det bara varit rekord på rekord hela tiden men det var ju en lång vinter i år med en rekordkall mars, det drog ner årsmedelvärdet, säger Laurin.

Den ovanliga värmen innebär självklart också en ovanligt snöfattig vinter. Till skidentusiasternas besvikelse finns det dessvärre ingen snö i SMHI:s prognoskikare.
– En datakörning som vi gjorde i torsdags visade att det kanske skulle kunna komma in snö runt den tionde januari, men när vi gjorde om den i dag (fredag) pekar det inte längre på det, säger Sten Laurin.

Risk för snöfri vinter
För att det ska bli en vit vinter krävs det en ordentlig köldknäpp som bryter det nu låsta vädersystemet med väst- och sydvästvindar som fyller på vårt land med mildluft. Som kallast är det vanligtvis i månadsskiftet januari-februari och skulle vändningen inte ha kommit innan dess finns det stor risk att snön inte faller i några större mängder denna säsong.

Anledningen till årets rekordvärme kan inte vara slumpen, menar Pär Holmgren, chef för SVT:s väderredaktion.
– I Danmark, som också har rekordvärme, har meteorologer konstaterat att sannolikheten att det slumpmässigt skulle bli en sådan här varm höst är en gång på 10 000 år, säger han till TT.

Försmak av framtidens jular
Tillsammans med Claes Bernes har Pär Holmgren gett ut den Augustnominerade Meteorologernas väderbok (Medströms Bokförlag) och varit en av frontfigurerna i höstens intensiva klimatdebatt. Han tror att den rekordvarma decembermånaden trots allt för något gott med sig, den hjälper till att hålla liv i debatten.

TT: Julhelgen kändes nästan som en dålig midsommar, vart ska det här sluta?
– Det här kanske är en försmak av hur en normaldecember kommer att se ut om 30-40 år, säger Pär Holmgren.

Emma Härdmark/TT

Temperaturrekord i december 2006

Högsta dagstemperaturen (tidigare rekord inom parentes):

Göteborg: 11.5 grader den 5/12. Högst sedan mätningarna började 1859. (11.0 grader från 2006).

Visby: 11.4 grader den 5/12. Högst sedan mätningarna började 1859. (11.0 grader från 1898).

Norrköping: 13.3 grader den 6/12. Högst sedan mätningarna började 1936. (12.5 grader från 1953).

Gävle: 11.4 den 14/12. Högst sedan mätningarna började 1859. (11.0 grader från 1953).

Luleå/Kallax: 8.2 grader den 21/12. Högst sedan mätningarna började 1944. (8.0 grader från 1989).

Varmast i december, någonsin:

  • Simrishamn, Skåne 13,7 grader den 24/12 1977.

Kallast i december, någonsin:

  • Hemavan, Lappland -48,9 grader den 30/12 1978.

Källa: SMHI (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".